MEDIA.

NIEUWSARTIKELEN.

Brabants Dagblad

Werkgevers, koester je zzp'ers en investeer in ze

Samen met prof. Irmgard Borghouts en prof. Charissa Freese schreef ik een gastopinie waarin we opdrachtgevers oproepen te investeren in Goed Werkgeverschap én Goed Opdrachtgeverschap. Daar plukken zowel zzp’ers als opdrachtgevers de vruchten van.

Rapport 'Freelancers: de flexibele kracht achter innovatie'

In dit e-book onthult Malt de drijveren en onschatbare waarde van freelancers voor de Nederlandse economie. In dit rapport lees je meer over o.a. het Nederlandse freelance landschap en waarom freelancers de drijvende kracht achter innovatie zijn. In gesprek met Malt deelde dr. Sjanne Marie van den Groenendaal haar visie op de belangrijke rol die HR heeft in de samenwerking met freelancers. Via onderstaande link kun je het Malt-rapport downloaden.

Dubbelinterview - 'We willen bijdragen aan duurzame ontwikkeling'

Maak kennis met de nieuwe Academic Directors van de Masterclasses bij TIAS School for Business and Society: dr. Merel Feenstra-Verschure en dr. Sjanne Marie van den Groenendaal.

NRX xtr

zzp'en is topsport

Het zzp’erschap wordt best wel als topsport ervaren. Opdrachtgevers kunnen een belangrijke rol pakken door de druk van de ketel te halen. Hoe pak je dat aan?

Algemeen Dagblad

Zzp'en razend populair

Zzp’en is razend populair om de ‘vrijheid’, maar wat zijn de nadelen?

Steeds meer mensen kiezen het bestaan als zzp’ers boven een baan in loondienst blijkt uit recente cijfers van het CBS en de Kamer van Koophandel. Vooral jongeren zijn liever eigen baas. Voordelen als vrijheid en flexibiliteit krijgen veel aandacht. Maar hoe zit het met de nadelen?

Trouw

Alle zzp'ers zielig?

Zijn alle zzp’ers zielig? Welnee, het beeld van de zzp’er is veel te zwart-wit.

 

NVP magazine voor HR professionals

HR kan bijdragen aan duurzame loopbanen van zzp'ers

Organisaties doen er goed aan om te helpen bij de ontwikkeling van zzp’ers die ze inhuren, dat is niet alleen goed voor de zzp’er, maar ook voor de opdrachtgevers. Je leest hier de samenvatting van een artikel over het wetenschappelijk promotieonderzoek dat werd gepubliceerd in Tijdschrift voor HRM. 

ZiPmedia

Professioneel inhuren in 2023

De voorspellingen van zeven experts over professioneel inhuren in 2023.

De krapte op de arbeidsmarkt laat zich ook in 2023 nog voelen, zo voorspellen zeven experts. Goed Opdrachtgeverschap en professioneel inhuren blijven daarom onverminderd van belang. Ook technologie is onmisbaar om goede freelance kandidaten aan je organisatie te binden.

Tilburg University

De toekomst is flexibel

Nederland telt in 2021 1,3 miljoen zzp’ers en deze groep groeit gestaag. Toch is er bij opdrachtgevers en binnen de overheid nog maar weinig aandacht voor de persoonlijke drijveren en ontwikkeldoelen van zzp’ers. Daarmee blijven kansen liggen. In dit artikel beschrijft Femke Trommels de visie van Sjanne Marie van den Groenendaal op Goed Opdrachtgeverschap.

ZiPmedia

De rol van inclusief HR-beleid in de samenwerking tussen opdrachtgevers en freelancers

De term inclusief HR-beleid valt steeds vaker in de discussies over Total Workforce Management. Maar wat verstaan we daar precies onder? En welke belangrijke HR-activiteiten passen hierbij? 

NSVP

Onderzoek naar loopbaanontwikkeling van zzp'ers krijgt PhD Innovatiebeurs

In 2020 ontving Sjanne Marie van den Groenendaal (Tilburg University) de PhD Innovatiebeurs van de NSvP. De centrale vraag in haar onderzoek is: Hoe kunnen organisaties en zzp’ers de samenwerking zo inrichten dat de organisatie optimaal gebruik maakt van de expertise van zzp’ers én tegelijkertijd de (ontwikkel)behoefte van zzp’ers vervult? “Want”, zo zegt Sjanne Marie, “welke keuzes zzp’ers – als ze dus eenmaal zzp’er zijn – maken met oog op hun loopbaanontwikkeling, is nog onbekend onderzoeksterrein.” 

ZiPmedia

Een HR-perpsectief op de samenwerking met zzp'ers

Sjanne Marie van den Groenendaal ontwikkelde een praktische toolkit die bewustwording rondom de samenwerking tussen organisaties en zzp’ers creëert voor alle betrokkenen. Tegelijkertijd biedt het een handvat voor visievorming en een daarop gebaseerd stappenplan. Opdrachtgevers kunnen er direct mee aan de slage om de samenwerking met zzp’ers te optimaliseren. 

NextConomy

Een 'one size fits all'-benadering werkt niet

Een ‘one size fits all’  HR-aanpak werkt niet als je flexibel talent in huis haalt. Differentiatie is noodzakelijk. 

Flexibel talent vindt steeds meer ingang in organisaties, maar zelden is er een HR-aanpak uitgewerkt voor deze groep. Laat staan dat die gedifferentieerd is. Dr. Sjanne Marie van den Groenendaal toont in haar promotieonderzoek nochtans wel de noodzaak ervan aan.  

PW.

Hoe geef je vorm aan de arbeidsrelaties met freelancers

In de coronacrisis werden niet alleen grote ondernemingen, maar ook freelancers hard getroffen. Hoewel freelancers vaak als een van de eersten op straat werden gezet en inkomen verliezen, zijn zij later hard nodig om de economie weer draaiende te krijgen. Een wake-up call voor HR-managers: dit is hét moment om aandacht te besteden aan de manier van samenwerken met freelancers. Samen met prof. dr. Charissa Freese benoemt dr. Sjanne Marie van den Groenendaal het belang van aandacht besteden aan de samenwerking met freelancers.

CBS

Het ervaren en reduceren van onzekerheid van zzp'ers

Wat zijn de redenen van individuen om te gaan werken als zelfstandig ondernemer en welke uitdagingen komen zij daarin tegen? In de CBS-bundel ‘Dynamiek op de Nederlandse Arbeidsmarkt’ geven prof. dr. Charissa Freese en dr. Sjanne Marie van den Groenendaal een beschrijving van de verschillende profielen op basis van startmotieven en hoe deze profielen verschillen in de mate waarin zij inkomens-, opdracht-, werk- en combinatiezekerheid ervaren. 

Sparkler

Zes stappen naar een betere waardering van zzp'ers

Eerder bepleitte HR-expert Sjanne Marie van den Groenendaal op Sparkler dat organisaties de instrumenten van waardering niet alleen moeten inzetten voor medewerkers in vaste dienst, maar ook voor de ‘flexibele schil’: de zzp’ers. Hoe zou dat eruit kunnen zien?

RADIO & PODCASTS.

De weg vooruit Uber

Ondernemerskeuzes van de chauffeurs

Welke keuzes maken taxichauffeurs in hun zelfstandig ondernemerschap? In deze aflevering van de reeks ‘De weg vooruit’ gaat host Sascha de Boer in gesprek met Sjanne Marie van den Groenendaalover duurzaam zelfstandig ondernemerschap. Wat brengt het je als chauffeur en waar moet je voor waken als zzp’er? 

ZiPtalk

Een externe medewerker stemt met zijn voeten

Wat is het belang van goed opdrachtgeverschap? Daarover praten Sjanne Marie van den Groenendaal en Wim Davidse (arbeidsmarktstrateeg en hoofdredacteur van HRMonitor) in deze editie van ZiPtalk.

De Nacht van (Radio 1)

Zzp'ers in overvloed

Nederland telt steeds meer zzp’ers. Het aantal staat nu al op 1,6 miljoen en dat getal wordt alleen maar groter.

Zzp-expert Sjanne Marie van den Groenendaal verklaart deze enorme toename en verklaart waarom we dit jaren geleden niet aan zagen komen. 

Luister hier naar het gesprek dat presentator Benji Heerschof voerde met Sjanne Marie van den Groenendaal.

BNR werkverkenners

Hoe ook zzp'ers zich fouten kunnen permitteren en ervan leren

Van die mooie uitspraken: ‘Van fouten leer je’en ‘er zou een award voor fouten moeten komen’. Jaja. Maar als zzp’er wil je ook je opdrachtgever tevreden houden. Hoe creëer je als zelfstandige dan toch ook ruimte om fouten te maken. Je hoort het in deze BNR Werkverkenners.

De wetenschapspodcast over de flexibele arbeidsmarkt

In de podcast Science Quest bespreken experts de nieuwste en meest spraakmakende inzichten uit hun onderzoek. In deze aflevering: steeds meer jongeren kiezen voor zelfstandig ondernemerschap, maar dit is lang niet voor iedereen gunstig. Wat zijn de voor- en nadelen van de flexibele arbeidsmarkt? Samen met Nuna Zekic ging Sjanne Marie van den Groenendaal in gesprek over de flexibele arbeidsmarkt in Nederland.

Werken aan Nederland met ...

In deze podcast-aflevering van Werken aan Nederland gaan Martijn Aslander en Roos Wouters in gesprek met Sjanne Marie van den Groenendaal over de loopbaanontwikkeling van zzp’ers en de werkrelaties met opdrachtgevers. 

BNR werkverkenners

Verbinding

Hoe zorg je als opdrachtgever ook voor verbinding met de zzp’ers waarmee je samenwerkt? Hierover ging Sjanne Marie van den Groenendaal in gesprek met host Rens de Jong.

BNR zzp cafe

Vrijheid, blijheid en jezelf een vliegende start geven

In deze eerste aflevering van de podcastreeks van ZZP Café gaan host Nina van den Dungen en co-host Hugo-Jan Ruts in gesprek met Sjanne Marie van den Groenendaal (onderzoeker bij Tilburg University) en Bas van Spréw (ondernemer) in gesprek over het ondernemerschap als zzp’er. Hoe geef je jezelf een vliegende start?

VZN

VZN in gesprek met ...

In de aanloop naar de verkiezingen sprak VZN-voorzitter Cristel van de Ven met politici, wetenschappers en zzp-experts over zelfstandig ondernemerschap in tijden van corona en modernisering van de arbeidsmarkt. Beluister via deze linki alle podcast-afleveringen op het Soundcloud-kanaal.

Over... Zelfstandige zonder personeel (zzp)

In deze podcast kom je meer te weten over de zzp-wereld, wat hun moeilijkheden zijn, hoe het beleid kan bijgestuurd worden om hen beter te ondersteunen en hoe een HR-dienst best nadenkt hoe ze willen omgaan met freelancers.